Videoer og andre ressurser

 

På disse sidene vil du finne nyttige ressurser for deg som er tjenesteyter og fagperson i form av videoer, podkast og foredrag.

Forelesning – Hva trenger søsken når et barn er alvorlig sykt

Her kan du høre Torun vatne snakke om hvordan du som tjenesteyter kan ivareta søsken til et barn som er alvorlig sykt.

Intervju på pfilm.no

Pfilm.no (pårørendefilm) har intervjuet Torun Vatne på sine nettsider. Her kan du høre Torun Vatne snakke generelt om søsken som pårørende, deres opplevelser og behov.

De skriver selv følgende om pfilm.no: Filmene på denne siden er for deg som er interessert i hvordan det oppleves å være pårørende til en person med en sjelden diagnose, enten fordi du er pårørende selv, eller fordi du forholder deg til noen som er det. Historiene som fortelles er knyttet til spesifikke sjeldne tilstander, men de fleste erfaringene som deles vil være relevante for mange, uavhengig av diagnoser.

På lenken under finner du fagprat med Torun Vatne.

Søsken som pårørende, fagprat på pårørendefilm.no

Frambupodkasten – Å være søsken til en person med en sjelden diagnose

Frambupodkasten er en podkast med mange spennende tema, og er et godt verktøy for samtaler og kunnskapsformidling.

Byr det å ha en bror eller søster på andre erfaringer? Får man mer ansvar og en annen type søskenrolle? Kan man bli flau eller kjenne seg annerledes, når man må ta hensyn til en søsken med utviklingshemming eller atferdsvansker?

Alle disse tingene lurer psykologen på. I podkasten møter du Ingrid, Tonje, Nora og Benedicte. Det er en flott gjeng med unge voksne som åpenhjertig deler sine refleksjoner og følelser om søskenrelasjonen, med både alvor og humor. De er enige om at alle har hver sin unike søsken-historie, samtidig opplever de har mye til felles og at det var fint å møtes på Frambu for å dele erfaringer. Det å møte andre som er i lignende situasjon gjør det lettere å åpne opp, forstå hverandre og med det også forstå seg selv bedre, var det en som sa.

Frambupodkasten – Søskenperspektiv

Ikke overtenk fremtidige utfordringer, men løs utfordringer når de oppstår, sier søstrene Josefine (18 år) og Ulrikke Gjerstadberget (20 år) i samtale med Torun Vatne, psykologspesialist på Frambu. Josefine har en sjelden diagnose som heter Morqiuos sykdom og bruker rullestol. I denne samtalen forteller søstrene om oppveksten og om forholdet dem i mellom som har utviklet seg og blitt sterkere med årene. De reflekterer over det å være ærlige med seg selv og hverandre og at vanlig søskenkrangling faktisk er nødvendig og kan være positivt.