MiniSIBS – webinar og informasjon om intervensjonspakken
MiniSIBS er en firedelt intervensjonspakke som er laget for at helsetjenester og barnehager skal kunne støtte søsken som pårørende i førskolealder (3-6 år) og deres foreldre. 26. februar kl 12.30 arrangerer Søskenprosjektet et webinar om MiniSIBS. Webinaret arrangerer vi for at foreldre, barnehageansatte og helsepersonell skal få god informasjon om tiltakspakken. Du kan melde deg på webinaret her: https://vimeo.com/event/4829153/register
Hva er MiniSIBS?
MiniSIBS består av fire elementer:
- Et kartleggings skjema som kan benyttes for å fange opp søskens utfordringer.
- En informasjonsfilm for barnehager som kan benyttes for å øke barnehageansattes kunnskap om søskens behov.
- En lekemetode bestående av tre korte lekeøkter med søsken og en barnehageansatt for å fange opp tema fra hverdagen som barnet er opptatt av.
- Et filmmateriale med refleksjonsoppgaver som kan benyttes i samtaler mellom foreldre og barnehage for å sammen finne ut hvordan man kan best kan støttesøsken.
Hvorfor kan MiniSIBS være nyttig?
Søsken som pårørende har økt risiko for å utvikle psykologiske vansker. Det er lite forskning på søsken som pårørende i førskolealder, men en ny litteraturgjennomgang gjennomført av Søskenprosjektet tyder på at også de yngre søknene lever under belastninger. Vi møter også stadig foreldre i vår arbeid som etterlyser støtte til de yngste søsknene. Tidlig forebygging i risikoutsatte barnefamilier er viktig for å forebygge psykiske helseplager blant barn, og norske barnehager er helt sentrale i dette forebyggende og støttende arbeidet.
Hvordan ble MiniSIBS utviklet?
MiniSIBS er utviklet av Søskenprosjektet (Frambu og UIO) med aktivt bidrag i prosessen fra pasientorganisasjoner (Handicappede barns foreldreforening og Voksne for barn), barnehager (Bråten barnehage og Frambu barnehage), sykehus (Oslo universitetssykehus) og stiftelser (Nordre Åsen og Frambu/Leve Nå). Utviklingen har bestått av en systematisk litteraturgjennomgang, fokusgruppe med foreldre og to kreative workshops. MiniSIBS er også prøvd ut og evaluert av 24 familier og barnehager i et prosjekt hvor også PALBU Midt og PALBU sør-øst (barnepalliative team) bidro.
Hvem kan benytte MiniSIBS?
MiniSIBS kan benyttes av alle tjenesteytere som er i kontakt med familier med barn med sykdom eller funksjonsnedsettelser som også har funksjonsfriske søsken i førskolealder.
Selv om MiniSIBS kan benyttes i flere settinger er MiniSIBS spesielt utviklet med tanke på at helsepersonell skal kunne kartlegge førskolesøskens behov (med MiniSIBS skjemaet) og formidle behovet for støtte til barnets barnehage.
Barnehagen kan øke personalets kompetanse om søsken som pårørende ved se på MiniSIBS informasjonsfilmen individuelt eller under personalmøter.
Barnehagen har mulighet til å finne ut hva søsken opplever og støtte dem gjennom å gjennomføre lekeøkter inspirert av MiniSIBS lekemanual.
Barnehagen kan gjennomføre mer strukturerte samtaler med foreldre om søskens behov ved bruk av MiniSIBS materialet.
MiniSIBS er gratis og tilgjengelig for de som ønsker å benytte seg av det. Tilgang til materialet forutsetter kun at man registrerer seg og samtidig samtykker til å bli kontaktet for eventuell forespørsel om å delta. Vi vil legge ut linken for å registrer seg her på nettsiden i forbindelse med webinaret.